Ajan noin 15 minuutin työmatkaa aamuin illoin. Välillä on työkeikkoja pidemmällekin. Lisäksi liikun toimistoltani asiakkaille tai asioille päivittäin autolla tai kävellen. Äänikirjaa tulee kuunneltua niin autossa kaiuttimien kautta kuin kuulokkeilla muualla liikkuessani. Nurmikkoa leikatessa, siivotessa tai muuta vastaavaa touhutessa on myös hyvää aikaa kuunnella. Ja minä olen niihin tosi pahasti koukussa. Aina, kun on mahdollista, kuuntelen äänikirjaa. Pidän lukemisesta paljon muutenkin. Luen tietokirjoja, dekkareita ja paljon muutakin, mutta ihan liian vähän mielihaluuni nähden. Aika ei vain riitä. Mutta äänikirjat ovat tuoneet tähän apua! Haluaisin kuitenkin koko ajan ahmia niitä lisää.

Harmi vaan, että suomenkielistä tietokirjallisuutta on tosi vähän äänikirjoina. Tokihan, jos englanti ja ruotsi sujuvat hyvin, valikoimaa löytyy runsaasti lisää. Itse hieman kuulovikaisena varsinkin autossa, joudun englannin kielisen tekstin kanssa keskittymään todella paljon. Se ei ole oikein nautittavaa.  Nykyisissä opinnoissa on tosi paljon luettavaa. Olisi kiva, kun niitäkin voisi kuunnella.  Niitä ei vaan löydy äänikirjoina. Muistiinpanoja on hankala tehdä autossa tai kaupungilla asioilla. Pitäisi etsiä puhelimeen jokin sanelusovellus. Nyt olen tehnyt niin, että kiinnostavista kirjoista olen lainannut sitten paperiversion kuuntelun jälkeen ja sieltä kerrannut vielä tärpit. En tykkää mainostaa, mutta eräässä  kuukausimaksullisessa järjestelmässä saat käyttöösi myös e-kirjan, joten ei tarvitse mennä edes kirjastoon. Voihan sama systeemi olla muillakin kk-maksullisilla toimijoilla.

Kuuntelen vuoroin tietoa ja vuoroin muuta, mutta aina kirjan kerrallaan. Paperiversioina minulla on tietokirja sekä muunlainen kirja yhtä aikaa luvussa. Olen ollut todella yllättynyt itsestäni, koska olen viime aikoina kuunnellut muutaman urheilijan, valmentajan tai valmennukseen liittyvän henkilön tarinan. Minä, joka en koskaan seuraa urheilua. En välttämättä erota jääkiekkoilijaa rallikuskista. Olen kuunnellut Aki Hintsan elämästä kertovan Voittamisen anatomian, Dettmann ja Johtamisen Taidon ja Pekka Hyysalon Fight Backin. Kaikki kolme ovat olleet hyviä ja jopa joiltain osin liikuttavia kirjoja. Ennakkoluuloni olivat vääriä ja sain kirjoista paljon ajateltavaa, oppeja ja koppeja.

Hintsan mallissa hyvinvointi on jaettu kuuteen lohkoon: yleinen terveys, biomekaniikka eli kehon ja sen tukirakenteiden toiminta, palautuminen, ravinto, fyysinen aktiivisuus ja henkinen energia. Näistä kuudesta lohkosta koostuu ”menestyksen ympyrä”, jonka keskellä on ”core”, ydin. Core viittaa Hintsan käsitteistössä ihmisen minuuteen ja henkiseen profiiliin. Dettmannin kirjassa sain vahvistusta siihen, että tekemällä oppii. Omista virheistään oppii ja halutessaan pystyy kehittymään eteenpäin. Pitää olla rohkea ja tunnistaa ja tunnustaa omat virheensä. Ja Pekka Hyysalon kirjan luettuani ajattelin, että ei minulla mitään hankaluuksia ole, joista en voisi selvitä.

Samalla opin myös sen, että omia ennakkoluuloja ja rajoja kannattaa rikkoa. Vahingossa voi vaikka oppia jotain uutta. Siksi olenkin yrittänyt ylittää toista ennakkoluuloani ja kuunnella jotain filosofian alueeseen luokiteltuja kirjoja. Niistäkään en ole aiemmin ollut kamalan innoissani. Ilokseni huomasin myös, että Matti Alahuhdan Johtajuus-kirja löytyy äänikirjana. Olen sen lukenut, mutta hyvän kirjan voi kuunnella uudelleen. Kunpa niitä tulisi paljon lisää. Äänikirjoista saataisiin helpotusta monien lukemiseen tarvittavaan ajankäyttöön.

Jakakaa toisillenne lukemisen ilosanomaa. Lukemalla (ja kuuntelemalla) voittaa aina. Vinkatkaa hyviä kirjavinkkejä ja jakelukanavia toisillenne. Niin mekin teemme Valmenturesissa!

Päivi Jormalainen

Ps. Nyt on kuuntelussa Kimmo Takasen teos Tunne lukkosi.

Pin It on Pinterest