Eikös ole aika rajusti aloitettu teksti. Tuon niminen on Thomas Eriksonin kirja erilaisista ihmistyypeistä.  Kirja on saanut psygologien niskavillat pystyyn.  Erikson jakaa ihmiset punaisiin, keltaisiin, vihreisiin ja sinisiin henkilöihin. Osaatko itse arvata mihin luokkaan itse kuuluisit tai minkä värisiä kollegasi tai yhteistyökumppanisi on?  Et välttämättä ole suoraan yhtä väriä edustava vaan voit olla myös sekoitus. Se ei ole ollenkaan poikkeus.

Itse kuuntelin kirjaa autolla ajaessani ja joskus ajatukseni harhailivat. Huomaisin, etten ollut keskittynyt riittävän hyvin kuuntelemiseen, mutta teksti oli mielenkiintoista. Kelasinkin äänikirjani alkuun ja aloitin alusta. Tällaista ei minulle kovin usein tapahtunut, joten jotain tässä kirjassa täytyy olla. Nyt on sellainen tunne, että vielä voisi e-kirjasta käydä vilkaisemassa muutamia asioita. Menisikö asiat sitten jakeluun.

Kyllä, kyllä!  Etsin itseäni kaikista väreistä. Löysin piirteitä sieltä ja täältä. Olin hieman ymmälläni. Miten voi tuokin asia tuntua tutulta. Kirjaa pidemmälle kuunnellessa ymmärrän kuitenkin erilaisten ihmisten käyttäytymistavoista siinä hetkessä ja myös myöhemmin olevankin isojakin eroja. Mielenkiintoista! Osalla ihmisistä tietyt piirteet ovat opittuja asioita. Punainen tyyppi voi olla opiskellut sinisen tyypin tapoja tietoisesti työrooliaan varten. Tämä ei olekaan kovin helppoa! Huomaamattani rupesin pohtimaan asiakkaistani, että se tietty henkilö on aivan selvästi punainen tai sittenkin hänessä voi olla myös keltaista. Ei sittenkin hän on puna-vihreä.

Ensin havaintoni huvittivat itseäni, mutta sitten oivalsin, että oikeasti tässä olisi oiva mahdollisuus oppia tuntemaan erilaisia ihmistyyppejä ja hyödyntää sitä erilaisissa kohtaamisissa. Erilaiset ihmistyypit odottavat erilaista kohtelua asiakastapaamisella tai valmennusryhmän osallistujissa on erilaisilla tuntosarvilla mukana olevia henkilöitä. Se, että joku henkilö vaikuttaa tyynen viileältä, vaikka omasta mielestäni olen ravistellut hänen perustuksiaan kovastikin, onkin hänen ominaisuutensa eikä välttämättä minun huonoa tehtävieni hoitoa. Ja pilkun viilaaja on todennäköisesti sininen tyyppi, joka haluaa varmistamisen varmistamiseksi lisää faktoja koko ajan.

Oletko sinä koskaan miettinyt, minkälaisia ihmistyyppejä ympärilläsi on?

Tästä saat vähän vinkkiä:

SININEN henkilö analyyttinen ja hitaasti reagoiva, joka ponnistelee kovasti saadakseen asiat hoidetuksi. Hän ei ole kiinnostunut ihmissuhteista ja aikaperspektiiviltään hän katsoo taaksepäin. Hän on toimissaan varovainen eikä pidä asioihin sekaantumisesta.

VIHREÄ henkilö on vakaa ja hän reagoi rauhallisesti. Hän ponnistelee luodakseen yhteyksiä, mutta hän ei ole kiinnostunut muutoksista. Hänen aikaperspektiivinsä on nykyhetkessä. Hänellä on kyky tukea toisia ja hän ei pidä konflikteista.

PUNAINEN henkilö on hallitseva ja nopeasti reagoiva. Hänellä on taipumus ponnistella johtamaan muita, mutta hänellä ei ole kiinnostusta toimia hienotunteisesti. Aikaperspektiiviltään hän on nykyhetken toimija. Hän toimii välittömästi eikä voi sietää tehottomuutta.

KELTAINEN henkilö on innostava. Hänellä on taipumusta reagoida nopeasti ja hän tekee lujasti töitä, että saisi muita mukaan. Hän ei ole kiinnostunut rutiineista ja hänen aikaperspektiivinsä on selkeästi tulevaisuudessa. Hän toimii impulsiivisesti, eikä hän pidä toisten ulossulkemisesta.

Löytyikö tuolta tuttuja piirteitä? Harva meistä on selkeästi vain yhtä väriä. Monesti olemme ”kaksi-värisiä”. Kiinnostavaa tässä on miettiä voiko omaa persoonallisuuttaan muuttaa vai onko se vain peittelyä?

Pidän itseäni aika hätäräppinä ja kiihdyn nollasta sataan aika nopeasti. Toisaalta yhtiökumppaneiltani kuulen olevani rauhallinen. Okei. Ehkä tämä työura ja elämä muutenkin on opettanut minua hieman kärsivällisemmäksi. En voi sietää tehottomuutta, mutta en muuten kyllä täysin sovi punaiseksi tyypiksi. Juu analyyttisyytta on johonkin saakka, mutta esim. pitkän tekstin kielioppivirheiden tarkastus on mielestäni ihan kamalaa. Numeroiden kanssa olen enemmän sinut. Vihreästä löytyy ehkä eniten minua, mutta kyllä koulutuksiani taloudesta on sanottu innostavaksi. Eli löytyykö minusta kaikki sateenkaarenvärit? Huoh!

Tärkeintä tässä on itselle oppia käsittelemään niitä negatiivisia puolia ja vahvistamaan hyviä puolia. Toisaalta mitä me voisimme hyötyä yhteistyökumppaneittemme analysoinneista. Auttaisiko se paremmin ymmärtämään heitä ja siten asiat saisi sujumaan jouhevammin?

Minkä värinen sinä olet? Nappaa kirja luettavaksi ja opi itsestäsi ja muista ympärillä olevista ihmisistä!

 

Pin It on Pinterest