Ihan totta, oletko siinä hommassa, jossa kokisit olevasi parhaimmillasi tai viihtyisit paremmin? Vai onko käynyt niin, että olet jymähtänyt paikallesi etkä ole enää tyytyväinen elämääsi? Jos näin on, niin pitäisikö asialle tehdä jotain? Kyllä vaan, myös sinä, joka koet, ettei mitään ole tehtävissä, voit muuttaa tulevaisuuttasi. Vähintään voit muuttaa asennettasi omaa työtäsi kohtaan. Ei ole kovin kivaa mennä töihin asenteella ’paskahomma’, vaikka tuleehan siitä palkka kerran kuussa.

Nykyään on onneksi mahdollista vaihtaa uraa, vaikka useamman kerran elämän aikana, tai tehdä erilaisia hommia rinnakkain. Harrastuksesta voi myös tehdä työn. Ei se harrastuksesta työksi muuttuminen välttämättä muuta sitä vanhaa ihanaa harrastusta puulta maistuvaksi. Entä jos se onkin mahtavaa?

Kuuntelin äänikirjana Satu Rämön ja Hanne Valtarin Unelmahommissa teoksen. Kirjoittajat ovat tehneet itselleen työn siitä mistä pitävät ja ovat kirjoittaneet kirjan omista sekä muiden kokemuksista urien eri vaihteista. Kirja on kirjoitettu mukavan soljuvasti, joten sitä on kiva kuunnella taikka lukea vaikka työmatkoilla. Kunkin kappaleen viimeisellä sivulla on muutama ajateltavaksi annettu kysymys sinulle itsellesi. Niihin kannattaa käyttää aikaa, eikä vain syöksyä vauhdilla eteenpäin kirjassa. Itselle kävi niin, että kirja oli lainattava kirjastosta kirjana kuuntelemisen jälkeen, koska äänikirjaa kuunnellessa autossa ei ollutkaan niin helppoa tehdä muistiinpanoja.

Ei ajatella rahaa ensimmäisenä, vaan lähdetään siitä mikä itsestä on mukavinta arjessa. Älä huomioi nukkumista ja perheesi kanssa viettämääsi aikaa. Voisiko siitä arjen mukavimmasta asiasta tehdä työn? Mitä asioita pitäisi oppia tai tehdä, jotta pääsisi etenemään kohti unelmahommaa. Rakenna itsellesi unelmakartta. Leikkele lehdistä kuvia ja sitaatteja. Piirrä, kirjoita tai tee mitä vaan millä saat rakennettua unelmakarttasi. Älä jätä mitään unelmaasi pois ensivaiheessa. Älä himmaile ollenkaan. Minä itse helposti jätän jonkin ”suuren” unelman kirjoittamatta, kun se on liian suuri tai ei tunnu sopivan nykyiseen työuraan. Onko se kuitenkin sellainen asia mistä olet jotenkin haaveillut koko elämän.? Kaikki vaan  sinne unelmakarttaan, vaikka osa tuntuisi sekavalta tai joukkoon kuulumattomalta. Laita takaisin se, minkä otit sieltä kertaalleen pois. Vasta sitten kun unelmakartta on valmis, voit alkaa katsomaan sitä kriittisesti. Mieti mitä asioita ja arvoja pidät tärkeänä elämässäsi ja sopiiko ne sinun unelmakarttaasi.

Oletko pessimistinen oman osaamisesi tai oppimismahdollisuuksien kanssa? Olet varmasti kuullut huikeita tarinoita ihmisistä, jotka ovat hankkineet uuden uran. Miksi sinä et voisi olla seuraava? Ja olet varmasti parempi oppimaan kuin kuvitteletkaan. Olen tavannut useita ihmisiä, jotka sanovat opiskelemisen olevan niin vaikeaa ja hankalaa. En pysty siihen. Höpö höpö! Nykyään on niin paljon erilaisia oppimistapoja, joten sinullekin löytyy oma.  Kun rupeat selvittämään asioita, saatat huomata, että myös läheisesi tukevat sinua matkalla muutokseen.

Enpä taidakaan kirjoittaa tästä asiasta enempää…

Ota Unelmahommissa-kirja kuunteluun tai lukuun. Ja jos englanninkielinen kuuntelu sujuu, voit seuraavaksi harkita Designing Your Life -änikirjaa. Nämä molemmat äänikirjat löytyvät ainakin Bookbeatin valikoimista.

Me Valmenturesissa autamme ihmisiä toteuttamaan unelmiaan lähtemällä mukaan Matkantekijä-valmennukseen.

Päivi Jormalainen

Pin It on Pinterest