Luovuus mutta ei kuitenkaan luoviminen. Useasti kuulee puhuttavan luomisen tuskasta, tai, että pidettäisikö luova tauko? Mistä nämä sanat oikeastaan saavat alkunsa, tai mitäkö niillä ajetaan takaa? Onko niin, että on voitu painaa pitkää päivää ja kovalla tahdilla, kunnes on ollut pakko pitää tauko, ettei pää himmene. Voisiko kirjailija kokea luomisen tuskaa, jos tekstiä ei synny? tai arkkitehti, kun taloon ei mahdu kaikki mitä asiakkaalle luvattiin.

Ravintolamaailmassa luovuutta tarvitsee jokainen työntekijä arkipäivistä lähtien. Esimerkiksi: perjantai-ilta ja täyteen varattu ravintola. Ainoa, mikä on varmaa, on epävarma. Raaka-aineet eivät tulleetkaan ajoissa, henkilökuntaa on äkillisesti sairastunut, osa raaka-aineista on vielä jäässä, tai asiakas päättääkin tilata paikan päällä jotain muuta kuin mitä on sovittu etukäteen. Tällaisinä päivinä arjen luovuus nousee suureen arvoon. Orkesterin täytyy toimia ulkoapäin katsottuna rasvatusti ja niin, että asiakas saa ensiluokkaista palvelua ja tuotteen muutoksista huolimatta.

Mitä jää, jos luovuus otetaan pois?

Luovuus liitetään helposti pienen ihmisryhmän etuoikeudeksi. Monesti ajatellaan luovuuden liittyvän taiteilijoihin, julkisiin ammatteihin, tai muuten vain tyhjäntoimittajiin, joilla on aikaa olla luovia elämässä.

Luovuus ja luovat ihmiset ovat saaneet uudet kasvot uudenajan yritys- ja oppimiskulttuureissa. Nykyisin uskalletaan lähteä tekemään jopa projektia ilman, että lopputulos olisi tiedossa. Useissa firmoissa on luovia johtajia, ja he vastaavat esimerkiksi siitä, että aika riittää luovuuden näkymiselle yrityksen arjessa.

Kiireellä tapamme varmasti luovuuden. Pysähtymällä ja miettimällä, mitä teemme, on huima merkitys myös luovuudelle. Miten luovuus voi sitten näkyä ihmisillä, jotka eivät mielestään ole ollenkaan luovia. Suomessa voisin nostaa esille yksinkertaisia asioita kuten ”tee se itse -porukan” tai vanhat kunnon Pirkka -niksit. Ilman luovuutta ei löytyisi pulmiin ratkaisuja, tai uusia käyttötarkoituksia jo keksityille esineille.

Luovuus näkyy jopa maailmalla ja Suomessa parhaiten menestyvien yritysten arvoissa. Tähän on tietoisesti järjestetty aikaa, tai siitä on tehty ideapankki mielessä tärkeä osa bonusten maksun mittaria. Lainaten kirjallisuutta: ” maailma on täynnä idearikkaita, luovia ja innovoivia ihmisiä. Heitä yhdistää yksi asia. He ovat kaikki alle 7 vuotiaita”

Miten sinä voisit houkutella oman luovuutesi esiin arjen kiireessä?

Toni Juvonen

Pin It on Pinterest