Nämä itselleni ajankohtaiset vinkit ajattelin jakaa teille näin kesken kesää. Yksi arvaamaton lomaviikon siirto sotki koko kesäkuun aikatauluni. En ollut suunnitellut, että umpilisäkkeeni tulehtuu kuukauden kiireisimmällä työviikolla, ja siten siirsi lomani viikkoa aikaisemmaksi. Kolme päivää onnistuin pysymään sängyssä, mutta neljäntenä oli jo pakko tarttua töihin. Hissukseen.

Ihmiskroppa oli kuitenkin viisas ja ilmoitti, ettei kaikki ollut vielä kohdillaan ja jarrutteli menoa vielä seuraavan viikonkin! Siitä johtuen olen osassa töissäni edelleen jälkijunassa. Siksi nämä ajansäästökeinot ovat itselle erittäin ajankohtaisia. Lisäksi on tarve syksyllä saada taas paljon aikaiseksi, joten näitä pointteja on tärkeä tarkastella näin kesälläkin. Toivottavasti nämä herättävät ajatuksia myös sinussa!

Voi tuntua hassulta, mutta ensimmäinen vinkkini on nukkua kunnon yöunet!

Ilman kunnon yöunia sinulla ei riitä virtaa hoitaa kaikkia päivän asioita. Voit olla näennäisesti tehokkaan oloinen, mutta säädät vähän sitä sun tätä, eikä keskittymiskyky riitä hoitamaan asioita loppuun. Aikaista nukkumaanmenoasi tai nuku aamulla pidempään. Jos olet huomannut myöhäisen liikunnan vaikuttavan unen saantiisi, yritä liikkua aiemmin päivällä. Kuulostele myös, miten kehosi reagoi kahviin, teehen sekä syömiseen myöhään illalla. Pyri jättämään tietokoneet ja puhelimet pois tuntia ennen nukkumaan menoa. Rauhoita iltahetki ennen nukahtamista. Kuuntele musiikkia tai lue kirjaa rentoutuaksesi. Eikö olisi mahtavaa herätä aamulla virkeänä ja energisenä uuteen aamuun!

Älä jätä somekanavia ja sähköpostiohjelmia auki taustalle koneellesi töitä tehdessäsi!

On niin helppo jättää käsillä oleva työ kesken ja pompata katsomaan mitä juuri tulleessa viestissä oli. Ei kannata. Se vie ajatuksesi pois käsillä olevasta tehtävästä ja aikaa menee hukkaan, kun joudut miettimään mihin jäitkään ennen keskeytystä. Ajattelepa, jos keskeytät työsi 10 kertaa päivässä, käytät vaikka 3 minuuttia aikaa viestin lukemiseen ja toiset kolme palataksesi takaisin ”vauhtiin” käsillä olevassa tehtävässäsi. 10 keskeytystä ei ole edes paljon, mutta niihin saadaan hukattua tunti tehokasta työaikaa. Mitä kaikkea saisit aikaiseksi ylimääräisellä tunnilla?

Tee ainoastaan tehtäviä, jotka hyödyntävät toimintaasi!

Jätä kaikki hyödytön puuhastelu pois. Kirjaa ylös esimerkiksi viikon tekemäsi työtehtäväsi. Rehellisesti mukaan myös kaikki sillisalaatti mitä teet! Mieti mikä kaikki on oikeasti tarpeellista ja mitkä edistävät sinun työtehtäviäsi ja tavoitteitasi. Karsi kaikki muu pois. Ilmoita suoraan turhien kokousten järjestäjille, että et osallistu niihin. Delegoi tehtäviäsi tarvittaessa muille. Opeta myös kollegojasi ja yhteistyökumppaneitasi jättämään turhanpäiväisiä tehtäviä pois. Ne ikävätkin tehtävät on tehtävä. Varaa niille aikaa kalenteristasi ja tee ne pois äläkä lykkää tuonnemmaksi!

Ole ystävällinen ja seurallinen, mutta jätä turha höpötys pois!

Älä ole työpaikkasi aikasyöppö. Jokaista ohikulkijaa ei kannata pysäyttää omilla tarinoillaan. Kahvi- ja lounastauoillakin kannattaa seurata, etteivät ne veny turhan pitkiksi. 5 minuuttia ylimääräistä joka tauolla tekee tunnin ja vartin viikossa. Kuukaudessa yli puolipäivää jne. Mieti tätä myös puhelinkeskusteluissa. Älä jää turhaan jaarittelemaan. Ja ne kaupparatsut, jotka soittelevat alvariinsa, älä vastaa niille tai sanot kohteliaasti kiitos ei ja katkaiset puhelun siihen. Turha jäädä kuuntelemaan yhtään pakollista enempää. Kohtelias ja ystävällinen asioiden hoito napakoittaa ajankäyttöäsi.

Ja sitten se tärkein: Opettele säännönmukaisesti noudattamaan itsellesi tekemiäsi ajansäästökeinoja!

Jos ja kun lipsahdat, et luovuta, vaan muistutat itseäsi keinoista ja yrität jatkossa noudattaa niitä paremmin. Huonoista tavoista ei pääse helposti eroon, eivätkö ne muutu kenelläkään kerralla. Mieti omat keinosi säästää aikaa! Mitkä ovat sinun aikasyöppöjäsi? Ovatko ne oikeasti tarpeellisia tavoitteidesi saavuttamiseksi? Tee itsellesi säännöt ja opettele noudattamaan niitä, vaikka yksi kerrallaan. Lisää uusi sääntö aina viikon päästä ohjelmaasi. Pian huomaat saavasi enemmän aikaiseksi!

Tässäpä sitä on pohdittavaa kesäksi monen muun asian lisäksi.

Päivi Jormalainen

Pin It on Pinterest